Pleje og vedligeholdelse

Sørg for, at dit VELUX vindue får en lang levetid ved at passe godt på det både indvendigt og udvendigt.

Download vejledninger om brug og vedligeholdelse af ovenlysvinduer

Download vejledningen om pleje og betjening af dit ovenlysvindue i PDF-format her. Dette kræver, at du finder de oplysninger, der står på typeskiltet på dit VELUX ovenlysvindue.
Ovenlysvinduer – træ (GGL/GGL62/GPL/GHL/GLL/GZL/GTL/GXL/GFL)
Ovenlysvinduer – polyuretan (GGU/GPU/GHU/GLU/GTU/GXU)
Specialfunktioner (GDL/GEL)
Til historiske bygninger (GVO/GVR) og ubeboede rum (GVT)
Type design

Sådan identificerer du dit VELUX ovenlysvindue:

Alle VELUX ovenlysvinduer, der er fremstillet efter 1968, er udstyret med et typeskilt med nøjagtige oplysninger om vinduet. Du finder typeskiltet i højre hjørne af overrammen bag ventilationsklappen.

1. Type
2. Størrelse
3. Variant
4. Produktionskode

Køb et vedligeholdelsessæt
Du kan nemt forlænge dit VELUX ovenlysvindues levetid ved hjælp af vores vedligeholdelsessæt. Med ét sæt kan du vedligeholde 2 til 5 ovenlysvinduer med træ- eller polyuretanfinish.
Vedligeholdelse af træet

Vedligeholdelse af træet

I fremstillingsfasen har træet fået en grundlæggende behandling og en afsluttende overfladebehandling, som kan rengøres med almindelige rengøringsmidler til husholdningsbrug. Træet skal behandles yderligere mindst hvert fjerde år. Vinduer, der udsættes for ekstrem varme, kraftigt sollys og/eller høj luftfugtighed (f.eks. i køkkenet eller badeværelset), skal behandles mindst hvert andet år.
Wood maintenance painting

Vedligeholdelse af overfladen

Fjern overfladebehandlingen (lak eller maling). Sørg for, at overfladen er ren og tør, og påfør grunder på træet. Når denne er tør, påføres et lag vandbaseret akryllak eller -maling (følg altid producentens anvisninger). Anvend den samme metode på de berørte områder, hvis lakken/malingen bliver beskadiget. VELUX tilbyder et reparationssæt med original reparationslak eller -maling. Når du behandler træet, er det vigtigt at afdække pakningerne for at forhindre, at der kommer lak/maling på dem, da dette vil gøre pakningerne stive/hårde og dermed ødelægge deres funktion.
Rengøring af ruden
Hvis du vil rengøre den udvendige rude, behøver du blot at rotere rammen 180 grader. Du skal fastlåse rammen i denne position ved at skubbe pudseriglen ind i bøsningen nederst på sidekarmen. Denne sikkerhedsfunktion betyder, at du har begge hænder fri til at rengøre ruden. Rengør ruden med en blød, ren, fnugfri klud/vaskeskind/ikke-slibende svamp eller en ren vinduesskraber uden metal. Rent vand er som regel nok til rengøring af ruden. Der kan også anvendes almindelige ikke-slibende rengøringsmidler til husholdningsbrug. Blødt vand er bedst til rengøring af ruder. I områder med hårdt vand tilsættes derfor en lille mængde rengøringsmiddel for at blødgøre vandet – eller du kan vælge at tørre alt overskydende vand væk efter rengøringen. Ruden må ikke komme i kontakt med skarpe eller slibende genstande, heller ikke smykker.
Rengøring af ruden

Tips

  • Ruden må ikke komme i kontakt med silikone.
  • Brug ikke rengøringsmidler, som indeholder slibende partikler.
  • Ruden må ikke komme i kontakt med skarpe eller slibende genstande, heller ikke smykker.
  • Forsøg aldrig at fjerne snavs fra ruden uden først at have skyllet med vand.
  • Hvis der udføres andet arbejde i nærheden af ruden, skal den beskyttes med et rent stykke plast for at undgå sprøjt eller pletter fra aggressive og slibende stoffer.
Mand, der rengør luftfilter

Rengøring af luftfilter

Luftfilteret kan afmonteres og vaskes med almindelige rengøringsmidler til husholdningsbrug. Roter vinduet, og fastlås det i rengøringsposition. Fjern derefter filteret fra filterholderen. Du kan købe nye filtre i VELUX e-shoppen som en del af vores vedligeholdelsessæt (ZZZ 220).
Man cleaning the flashing

Rengøring af inddækningen

Blade og andet nedfald omkring vinduets inddækning bør fjernes én gang om året, så regnvand frit kan passere.
Snow and ice

Sne og is

I områder med langvarige kuldeperioder og kraftigt snefald kan der ophobes sne og is på dit VELUX ovenlysvindue over længere tid.

Når temperaturen stiger, er vinduet ofte et af de første steder, hvor sneen og isen begynder at smelte.

Det er vigtigt at sikre sig, at vandet altid kan ledes bort fra taget og tagrenderne.

Condensation woman ventilation

Kondens

Hvis der dannes kondens på dine vinduesruder, er det tegn på, at du skal lufte mere ud. Regelmæssig udluftning er den mest effektive metode til at forhindre, at der dannes kondensvand på vinduesruden.

Reducer luftfugtigheden:

  • Hvis det er muligt, bør du ikke hænge dit vasketøj til tørre inde i huset.
  • Luk dørene til køkkener og badeværelser.
  • Luft ud regelmæssigt i fem minutter mindst tre eller fire gange om dagen.
  • Hold om muligt en konstant rumtemperatur på mindst 20 °C.
Kvinde, der kigger ud af vinduet

Elektriske ovenlysvinduer

Efter 10 år anbefales det at udskifte både gasfjedre og motorer. Dette forebygger risikoen for funktionsfejl og forbedrer ydeevnen.